Over Meeussen Fonds

Bestuur

Het bestuur van Meeussen Fonds bestaat uit 5 betrokken vrijwilligers


P.J.J.M. (Peter) Bevers - voorzitter

J.A.J (Jos) van den Boom - secretaris

E. (Eddy) Koning - penningmeester

I. (Ingeborg) Roks - algemeen bestuurslid

P.C.M. (Peter) van Boesschoten - algemeen bestuurslid 

Het bestuur vergadert 5 keer per jaar. Tijdens deze vergaderingen beslist het bestuur onder andere over de ontvangen subsidieaanvragen. 

Historie  Meeussen Fonds

De geschiedenis van stichting Meeussen Fonds gaat terug tot in de Middeleeuwen.
 
Ziekenhuis van de armen
Al vanaf de 13e eeuw kent Bergen op Zoom gasthuizen: onderkomens voor zieken, armen en ouden van dagen, maar ook ‘krankzinnigen en gevaarlijken’. Begin 19e eeuw besluit het stadsbestuur een aantal gasthuizen samen te voegen. De oprichting van het Algemeen Burger Gasthuis (ABG) is een feit. In het eerste reglement van het ABG staat als doel vermeld: “… bestemd om de noodlijdende en hulpbehoevende onvermogende zieke ingezetenen (…) op te nemen, te verplegen en hunne genezing te bevorderen.” Het bestuur over het ABG kwam in handen van een college van regenten.   
    
Een aanzienlijke erfenis
Regelmatig ontving het ABG legaten. Vermogende burgers van de stad vermaakten een bepaald bedrag aan de instelling. Die bedragen waren meestal niet spectaculair. De erfenis van de heer Pieter Karel Meeussen in 1906 was echter wel aanzienlijk. Hij benoemde in zijn testament het ABG tot “mijn eenigen en algeheelen erfgenaam.” Zijn vermogen bestond uit onder andere effecten en onroerende goederen, zoals twee boerderijen. De waarde werd later getaxeerd op 550.000 gulden. 

Over P.K. Meeussen
Over de naamgever van Meeussen Fonds is niet veel bekend. Hij werd in 1813 in Bergen op Zoom geboren en zijn ouders hadden een winkel in de Kremersstraat. In het testament wordt Pieter Karel Meeussen benoemd als grondeigenaar zonder beroep. Over zijn broer, Karel A. Meeussen, is meer bekend. Hij was advocaat in Breda, zat in de Tweede Kamer voor de kring Bergen op Zoom, was korte tijd minister van R-K eredienst en lid van de Raad van State. 
Als langstlevende was Pieter Karel de enige erfgenaam van het familiekapitaal. In de hal van het oude Algemeen Burger Gasthuis hing een geschilderd portret van de heer Meeussen. De regenten lieten dit in 1906 vervaardigen. 

  
Van ziekenhuis naar verpleeghuis
In 1968 verloor het ABG zijn ziekenhuisfunctie en werd het een verpleeghuis met dezelfde naam. Met de opvolger daarvan, stichting Tante Louise, heeft Meeussen Fonds nog altijd een bijzondere band.      
Share by: