Media

Tour voor mensen met een visuele  beperking

Kees Spikker maakt als eerste de rondgang door de Gertrudiskerk aan de hand van een audiotour die speciaal ontwikkeld werd voor blinde en slechtziende bezoekers.

© Pix4Profs/Edwin Wiekens

BERGEN OP ZOOM - In de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom werd zaterdag een tour speciaal voor blinden en slechtzienden gepresenteerd. ,,Voor ons een droom die uitkomt", aldus Ad Segers, voorzitter van Stadsgidsen Bergen op Zoom. ,,Het liefst willen we dit in elk monument in Bergen op Zoom."
Irma van Schaijk 21-09-20 Bron: BN DeStem
 
Bezoekers met een visuele beperking krijgen een apparaatje, een soort telefoon, mee waarop de geschiedenis van de kerk wordt verteld. Speciaal afgestemd op hun belevingswereld en voorstellingsvermogen. De tekst werd ingesproken door Marie-Joke van Eekelen.

Heel wat proefrondjes
We hebben gevraagd wat hun wensen waren

Frans van den Berg van Stichting Bezichtiging Monumenten
Jannie Bom en Frans van den Berg van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) pakten het initiatief op. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de wensen en behoeften van mensen met een visuele beperking klopten zij aan bij ervaringsdeskundigen: het bestuur van stichting Wévigé.

Kees Spikker en Celia Dons, beiden blind, liepen heel wat proefrondjes. Zij kwamen met diverse tips, zegt Van den Berg. ,,We hebben gevraagd wat hun wensen waren. Nu, zij willen de dingen bijvoorbeeld kunnen voelen. Mensen die nog een beetje kunnen zien, willen graag onderdelen van een schilderij uitgelicht hebben."


"We hebben gevraagd wat hun wensen waren"
Frans van den Berg van Stichting Bezichtiging Monumenten


Reliëf-plattegrond
Na alle proefrondjes is de audiotour nu perfect, vindt Spikker. Hij noemde het zaterdag een feestelijke dag: ,,Als Bergenaar ben ik trots dat dit hier gerealiseerd is. Heel fijn dat monumenten op deze manier toegankelijk gemaakt worden."

Ook gaf hij aan dat door dit initiatief de stadsgidsen niet overbodig zijn geworden. ,,Jullie aanvulling is onontbeerlijk." Spikker regelde bovendien dat via de website passendleven.nl mensen met een visuele handicap een reliëf-plattegrond kunnen bestellen. Deze is bij binnenkomst in de kerk te betasten.

Financiële bijdrage
Zaterdag liep Spikker na de openingstoespraken als eerste de route. Ook de bezoekers van de presentatie mochten het nieuwe audiosysteem uitproberen. Ad Segers vertelde tijdens de presentatie over zijn vader, die op 50-jarige leeftijd blind werd. ,,Daarom heb ik extra motivatie om de Bergse monumenten toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn." 

De route is tot stand gekomen door een financiële bijdragen uit het Meeussenfonds. ,,Het liefst hadden we dit in alle monumenten gerealiseerd", zegt Segers. ,,Maar dat vond het Meeussenfonds wel erg duur worden. Voorlopig dus alleen de Sint Gertrudiskerk." Wat het fonds daaraan heeft bijgedragen weet hij niet precies. ,,Maar het loopt wel in de duizenden euro's." Hij hoopt op een vervolg.

Mart Franken schildert 'Echte Helden'

Mart bij één van de schilderijen uit de serie "Helden". (Foto: Marjan Stolk)

BERGEN OP ZOOM - Met zijn nieuwste project ‘Helden’ brengt Mart Franken een ode aan het zorgpersoneel. Hij portretteert twintig medewerkers van tanteLouise. De rode draad in zijn schilderijen is ‘Corona’. Met dit project, mogelijk gemaakt door het Meeussen Fonds, wil Mart het verzorgend personeel, dat onder moeilijke omstandigheden hun werk moet doen, een gezicht geven.
Door: Marjan Stolk woensdag 13 januari 2021 

In zijn Atelier 13, gevestigd op het gelijknamige nummer in de Sint-Anthoniusstraat te Bergen op Zoom, treffen wij beeldend kunstenaar Mart Franken te midden van een aantal schilderijen die deel uit maken van zijn nieuwste project ‘Helden’.

“Ik ben gegrepen door de hele situatie rond het Coronavirus”, vertelt Mart. “Ik geef hier ook schilderles en een aantal cursisten zijn werkzaam in de zorg. Terwijl ik naar hun verhalen luisterde realiseerde ik me dat ons zorgpersoneel zwaar wordt ondergewaardeerd. Het meest heb ik mij gestoord aan het feit dat er aan het begin van de crisis overal werd geklapt voor deze mensen maar dat het kabinet niet thuis gaf toen er over een structurele loonsverhoging werd gepraat. De gesprekken met de mensen uit de zorg inspireerden mij. Als je de situatie waarin wij ons nu bevinden met een oorlog vergelijkt dan zijn deze mensen onze frontsoldaten. Het liedje ‘Echte helden zie je zelden’ van Herman van Veen speelde steeds door mijn hoofd. Ik besloot het zorgpersoneel, volgens mij de echte helden van nu, door middel van het maken van portretten een gezicht te geven. Elk portret is symbolisch voor alle mensen die in de zorg hun steentje bijdragen.”

Het project Helden wordt gefinancierd door het Meeussen Fonds. In eerste instantie staan medewerkers van Moermont en Het Nieuwe ABG model maar Mart Franken hoopt gedurende het project ook zorgmedewerkers uit het Bravis Ziekenhuis te kunnen gaan portretteren. De, voorlopig, twintig geplande portretten uit de serie Helden zullen geschonken worden aan tanteLouise en op den duur geëxposeerd worden in residentie Moermont dat al eerder met Mart samenwerkte toen hij een aantal jaren geleden maar liefst 423 inwoners van dit verzorgingshuis portretteerde. Een aantal portretten van inwoners die ondertussen overleden zijn hangt nog altijd in de gang van residentie Moermont in de zogenaamde ‘Wall of Memory’.

Voorlopig loopt het project wat moeizaam want door de hoge werkdruk is het voor de betrokken personen moeilijk om tijd voor het poseren vrij te maken. Mart schildert zijn modellen het liefst in levende lijve, soms ondersteund door fotomateriaal al heeft dit niet zijn voorkeur. “Een foto is een momentopname”, aldus Mart. “Maar ik probeer met mijn schilderijen meer weer te geven dan alleen de buitenkant in de vorm van een gezicht. Ik zoek nadrukkelijk contact met mijn model en observeer diens verschillende gelaatsuitdrukkingen tijdens een gesprek. Tijdens het schilderen ontstaat er een wisselwerking tussen mij en mijn model en als het lukt om via een portret het verhaal achter de persoon te vertellen vind ik het schilderij geslaagd en heb ik voor mijn gevoel recht gedaan aan het model!”




'Ik deed gewoon mijn werk'

BergsteBeste zet zevental in Bergen op Zoom in het zonnetje:

BERGEN OP ZOOM - In het kader van de actie BergsteBeste kregen vrijdagmiddag zeven mensen een 'Samendoen’-pas met daarop een geldbedrag van gemiddeld 150 euro dat bij lokale ondernemers besteed kan worden. 
Monique Meeuwisse-van Genk 26-06-20 Bron: BN DeStem
 
Het zevental behoort tot een groep van 1550 geselecteerden die door een naaste familielid, collega of buurtgenoot waren aangemeld omdat zij zich tijdens de coronatijd verdienstelijk hebben gemaakt. De gelukkigen kregen de prijs in woonzorgcentrum in Het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom uitgereikt.

 ,,Alle aangemelde verzoeken zijn ingewilligd”, legde voorzitter Peter Bevers van het Meeussen Fonds dat de actie financiert uit. ,,Vanwege corona konden we slechts enkele mensen uitnodigen van de velen die iets voor hun naasten hebben betekend. Wat u gedaan hebt is niet in geld uit te drukken en dit is slechts een kleine geste als dank voor uw inzet.”

Ik was eigenlijk nog niet opgeknapt, maar ik vond dat ik er weer moest zijn. Sharona de Jong

Bescheiden
Sharona de Jong kreeg op aanvraag van haar moeder de waardering die ze verdiende. De Jong was zes wekenlang geveld door het virus, maar toen ze er bovenop kwam, ging ze direct weer aan de slag. ,,Ik deed gewoon mijn werk”, merkte ze bescheiden op. ,,Ik werk als verzorgende in verpleeghuis Moermont. Ik was eigenlijk nog niet opgeknapt, maar ik vond dat ik er weer moest zijn.” 

Ook Monique Vale werd in het zonnetje gezet. Ze werkt als teamleidster in het ABG en was door collega's opgegeven als BergsteBeste kandidaat. ,,Ik werkte op de afdeling met geïsoleerde corona patiënten. Natuurlijk heb ik wat overuurtjes gemaakt, maar ik vond dat ik er moest zijn voor mijn collega's en bewoners.”

Petra Kats richtte een Facebookpagina op om armoede te bestrijden. ,,Deze groeide uit tot een brede, steeds verder groeiende organisatie, omdat door de coronagevolgen meer mensen financieel in de knel komen. Momenteel werk ik met vijftien vrijwilligers. Corona-armoede blijkt een landelijk probleem waarover ik ook ministeries en de koning heb aangeschreven.”


'We zijn heel tevreden'

BERGEN OP ZOOM - Een ex-kanker patiënt die in ‘vol corona beschermoutfit’ als vrijwilliger patiënten verpleegt in Bravis, maar ook een echtpaar dat met een zelfgemaakt orgeltje balkonconcerten verzorgt bij verzorgingshuizen en iemand die voor veertien ouderen heeft gekookt omdat ze niet naar de dagopvang konden. Het is een greep uit de aanvragen die zijn gedaan voor de actie BergsteBeste van het Meeussen Fonds.
Mariette den Engelse-Bakker 18-06-20 Bron: BNDeStem
 
Het fonds wilde een extraatje uitdelen aan mensen die zich in deze coronatijd hebben ingezet voor een ander en riep mensen op kandidaten voor te dragen. In totaal zijn tachtig aanvragen ingediend voor 1550 personen. Mensen mochten een bedrag voorstellen van 50, 150 of 300 euro. 
 
'Mensen hebben niet het onderste uit de kan gevraagd'
Peter Bevers, voorzitter Meeussen Fonds
,,Het is opvallend dat de categorie 150 euro het meest is ingevuld. Mensen hebben dus niet het onderste uit de kan gevraagd”, zegt Peter Bevers, voorzitter van het Meeussen Fonds. ,,Dat vind ik heel positief voor deze tijd. Aanvragen kwamen vaak binnen met een mooi verhaal. We zijn hartstikke tevreden over de actie BergsteBeste.”

Alle verzoeken zijn toegekend, het fonds heeft 43.000 euro uitgetrokken. ,,Er zijn veel leuke suggesties gedaan zoals een bon voor de kapper, een goede kookpan, een aapje voor op een draaiorgel, een lekker avondje uit in Bergen op Zoom of een mooi bos bloemen.” 

Aardbeien voor voedselbank
Naast de individuele aanvragen hebben 1100 zorgmedewerkers van TanteLouise een foodbox met streekproducten gekregen en zijn via de voedselbank 360 dozen aardbeien uitgedeeld.
Het Meeussen Fonds is ontstaan uit een legaat dat de ongetrouwde broers Meeussen begin vorige eeuw nalieten aan het toenmalige ABG. Het ging om een forse som geld en enkele landerijen.Dat legaat is in de loop der tijd uitgegroeid tot een miljoenenfonds. Jaarlijks gaat er geld uit het fonds naar projecten op gebied van zorg en welzijn.



Dit is Peter, de man achter het Meeussen Fonds

BERGEN OP ZOOM - Hij is een stille kracht. 45 jaar werkt hij. En tientallen jaren zet hij zich in voor stad en samenleving. Maar zijn naam kom je amper tegen. Dat hoeft voor hem niet zo nodig. Peter Bevers. Een gedreven mens. Nu treedt hij op de voorgrond. Maakt zichzelf zichtbaar. Voor het eerst. Om ‘zijn’ Meeussen Fonds bekendheid te geven. 
Jan van de Kasteele 12-05-20 Bron: BN DeStem
 
Hij mag zich dr. noemen. Is gepromoveerd in de organisatiewetenschappen. ,,Maar uiteindelijk blijf ik dat mannetje uit Oost.” Met een enorme maatschappelijk drive. Iemand die af en toe graag het verschil maakt, zoals hij bescheiden formuleert.

Studeren
Mavo deed hij. Aan de H. Geest. ,,Dat was bij ons thuis al studeren.” Lastig voor iemand die veel meer in zijn mars had. En dat ook wist. Op zijn zeventiende stapte hij het kantongerecht Bergen op Zoom binnen. ,,Ik deed er de meest simpele administratieve handelingen.” 
Al snel viel hij op. Kreeg de kans intern een opleiding te volgen. Vergelijkbaar met wat we nu kennen als de hbo rechten. Het was de opmaat naar een functie als griffier. ,,Ik kwam mooie mensen tegen op mijn pad, ik kreeg kansen, ik heb iets nooit gedaan vanwege mijn carrière.” 

Manager
'Maar uiteindelijk blijf ik dat mannetje uit Oost'
Peter Bevers

En zo volgde op zijn functie als griffier een plaatsje in het bestuur van de rechtbank in Breda, waar hij als directeur de bedrijfsvoering deed. Ernaast deed hij zijn promotie aan Tilburg University. En werd steeds meer manager. ,,Iets dat ik eigenlijk nooit wilde worden.”
Binnen de rechtbank zag hij op enig moment minder uitdaging. Rijkswaterstaat kwam voorbij. Ook een baan als directeur. Ook voor de bedrijfsvoering. In Middelburg. ,,Het was na de bouwfraude, ik moest de zaak opschonen.” Bij die bouwfraude bleek er van alles mis bij de aanbesteding van overheidsprojecten. 

Beveland Wonen
Na Rijkswaterstaat was het volgende dat op zijn pad kwam R & B Wonen. Dat klinkt hier niet bekend, maar is de naam van een kleine woningbouwcorporatie op Zuid-Beveland. Daar werd hij in 2008 directeur/bestuurder. ,,Alles viel voor mij samen, want die functie is veel breder.” Inmiddels is die corporatie gefuseerd. En staat Bevers aan het hoofd van een veel grotere, Beveland Wonen. Met hoofdkantoor in Goes.
Maar deze Bergenaar is veel meer dan een mooie reeks banen. Nu wordt zijn naam langzaam bekend omdat hij met het Meeussen Fonds aan de weg timmert. Met een bijzondere actie. Wie in deze tijd van corona goed doet voor een ander kan van dat fonds een bonus krijgen. Tientallen mensen zijn inmiddels al aangemeld.

Bonus
,,We zeiden tegen mekaar: moeten we ook niet iets doen? Want het geld van het Meeussen Fonds is voor de stad, moet niet liggen verstoffen. In anderhalve week hadden we deze actie bedacht. En die is ook goed om het Meeusen Fonds op de kaart te zetten.”
Dat Meeussen Fonds is een bijzonder verhaal. Het is gebouwd op oud geld, van de broers Meeussen. Die lieten begin vorige eeuw 500.000 gulden na aan het Algemeen Burger Gasthuis. In de loop der tijd vermeerderde het bezit, dat vooral in gebouwen en landbouwgrond zit. Er ging weinig geld uit. Nu zitten er miljoenen in de pot. 

ABG
'Ik wil graag het verschil maken'
Peter Bevers

Het Meeussen Fonds heette tot voor enkele jaren de Stichting Algemeen Burger Gasthuis. Met de nieuwe naam wilde het bestuur een nieuwe start maken. Duidelijk maken dat verzoeken om geld, voor bijzondere projecten op het gebied van zorg en welzijn, welkom zijn. En dat kan van alles zijn. Zoals de maquette van Het Markiezenhof, speciaal gemaakt voor visueel gehandicapten.

Meeussen Fonds. Ok. Maar als Bevers op zijn gemak langsloopt waar hij zich verder zoal voor heeft ingezet, maakt dat indruk. De BRTO bijvoorbeeld. De Bergse Radio en Televisie Omroep. Voorloper van ZuidWest TV. Hij maakte er radioprogamma's. Met Jos van den Boom, die hij nog kent van de mavo. Van den Boom die nu ook in het bestuur van het Meeussen Fonds zit. En inmiddels kantonrechter is. ,,In een bestuur kom je meestal niet uit luxe, meestal willen mensen niet.” Bevers wel. Maar alleen als hij het verschil kan maken.

Plataanstraat
Maar hij zat ook in de Raad van Toezicht van een van de voorlopers van woningcorporatie Stadlander. ,,Ik was 34 of 35. Niet echt de leeftijd dat je voor zoiets wordt gevraagd. Maar ik werd gebeld door burgemeester Zevenbergen.” Dat soort functies deed hij vervolgens ook bij bijvoorbeeld Stichting Samenlevingszorg, de Brede Welzijnsinstelling in Hoogerheide, de eerste Raad van Toezicht van poppodium Gebouw T. 

Maar waar hij opgroeide, de omgeving Vijverberg, laat hem niet los. ,,Ik heb op een gegeven moment de huurdersvereniging uit Zeeland meegenomen naar Bergen op Zoom. Om ze de woningen te laten zien die Stadlander bouwt. Woningen die er in een dag staan, zoals aan de Plataanstraat. Ze stapten uit de bus. Een van hen zei: ‘nou, dat is niet veel, deze buurt’. Ik heb gezegd: dit is waar ik voetbalde, daar tegen die muur. Daar waren ze wel stil van. Huurders, dat zijn mijn mensen.” Want hij is toch gewoon Peter. Dat manneke uit Oost.

Tientallen reacties Bergstebeste
Al tientallen mensen zijn sinds begin deze maand voorgedragen voor een bonus van het Meeussen Fonds. Dat wil mensen die zich in deze tijd van corona inzetten voor een ander belonen. Mensen die nu even een pluim verdienen.

Hun omgeving kan ze aanmelden via de site van het Meeussen Fonds. ,,Het begint nu te lopen”, constateert voorzitter Peter Bevers. ,,We krijgen heel mooie concrete verzoeken binnen.” Het Meeussen Fonds geeft geen geld, maar wel bijvoorbeeld een dinerbon of betaalt voor een bezoekje aan de bioscoop. De bonus kan 50, 150 of 300 euro zijn. De actie is Bergstebeste gedoopt.

,,We kregen bijvoorbeeld een verzoek voor iemand die in de thuiszorg werkt. Daar keihard werkt maar buiten het werk nog veel meer doet.” Maar ook ligt er een vraag voor een mooie bos bloemen voor een arts. ,,Iemand die niet graag in het zonnetje staat. En dat is nu precies wat we met onze actie bedoelen. We merken ook dat bij alle verzoeken die binnenkomen gewoon een mooi verhaal zit.”

Het Meeussen Fonds heeft voor deze bijzondere actie tienduizenden euro’s uitgetrokken. De organisatie komt voort uit de Stichting Algemeen Burger Gasthuis. Het Meeussen Fonds werd enige jaren geleden de nieuwe naam. Dat fonds geeft jaarlijks geld aan projecten op het gebied van zorg en welzijn. De bonusactie Bergstebeste is eenmalig en gestart vanwege de coronacrisis die met name van mensen in de zorg heel veel vraagt. ,,We hopen dat we nog meer aanmeldingen krijgen, want dat aantal mag nog best stijgen.” Informatie via www.meeussenfonds.nl
 

Share by: